Saftiga kakor som får sin speciella smak av lingonsylten och farinsockret.
Ingredienser
25 g margarin eller smör
2 1/2 dl mjölk
50 g jäst
2 msk farinsocker
2 dl lingonsylt
1 1/2 tsk salt
5 dl rågsikt
3 dl rågmjöl
ca 3 dl vetemjöl
Pensling
Vatten
Instruktioner
Smält matfettet. Häll i mjölken och låt degspadet bli ljummet (37 grader).
Smula ner jästen i en degbunke. Häll på litet av degspadet och rör ut jästen. Häll i farinsocker, lingonsylt, salt och resten av degspadet.
Tillsätt rågsikten, rågmjölet och litet av vetemjölet. Arbeta degen jämn, smidig och blank. Låt den jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet. Arbeta in ytterligare vetemjöl om så behövs. Dela degen i 4 delar. Platta eller kavla ut dem till 1 1/2 - 2 cm tjocka kakor. Picka dem med gaffel. Låt dem jäsa på plåt.
Grädda kakorna i 200 graders ugnsvärme 8 - 10 minuter. Pensla dem med vatten och låt dem svalna under duk.