Lingonkakor

Serverar: 4 portioner

Saftiga kakor som får sin speciella smak av lingonsylten och farinsockret.

Ingredienser

  • 25 g margarin eller smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 msk farinsocker
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 1/2 tsk salt
  • 5 dl rågsikt
  • 3 dl rågmjöl
  • ca 3 dl vetemjöl
  • Pensling
  • Vatten
  • Instruktioner

    1. Smält matfettet. Häll i mjölken och låt degspadet bli ljummet (37 grader).
    2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på litet av degspadet och rör ut jästen. Häll i farinsocker, lingonsylt, salt och resten av degspadet.
    3. Tillsätt rågsikten, rågmjölet och litet av vetemjölet. Arbeta degen jämn, smidig och blank. Låt den jäsa till dubbel storlek.
    4. Ta upp degen på bakbordet. Arbeta in ytterligare vetemjöl om så behövs. Dela degen i 4 delar. Platta eller kavla ut dem till 1 1/2 - 2 cm tjocka kakor. Picka dem med gaffel. Låt dem jäsa på plåt.
    5. Grädda kakorna i 200 graders ugnsvärme 8 - 10 minuter. Pensla dem med vatten och låt dem svalna under duk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben