Lingonrutor med havretäcke

Serverar: 24 portioner

Frasig havretopp och kardemumma i kakan därunder!

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 8-10 dl vetemjöl
  • Topping
  • 175 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl havregryn
  • 2 ½ dl lingonsylt eller äppelmos
  • Instruktioner

    1. Sätt ugn på 225 grader Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och låt degspadet bli fingervarmt, ca 37 grader. Smula jästen i en matberedare och tillsätt degspadet. Kör till jästen löst sig. Tillsätt strösocker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta samman till en smidig deg men ganska lös deg. Degen kan naturligtvis göras för hand också. Platta ut degen i en stor långpanna. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
    2. Topping: Smält smöret och låt det kallna. Blanda med socker och havregryn. Bred lingonsylt över kakan och toppa med havregrynssmeten. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt svalna på galler under duk. Skär kakan i bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben