Lök- och ansjovispaj

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme 15 minuter

En rätt med sting - är godast varm med ett glas öl.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 150 g smör eller margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 2-3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 600 g gul lök
  • 3 msk smör
  • 2 krm timjan
  • Salt
  • Peppar
  • 1 ask ansjovisfiléer, 100 g
  • 3 ägg
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 200 g riven lagrad ost
  • Instruktioner

    1. Hacka samman matfett, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform 26 cm i diameter. Ställ formen kallt i minst 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken tunt. Fräs den mjuk i smör på svag värme och utan att få färg.
    3. Krydda löken med timjan, salt och peppar och häll på ansjovisspadet och låt löken puttra några minuter.
    4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Bred ut löken i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde och riven ost och häll blandningen över löken. Lägg på ansjovisfiléerna och tryck ner dem lite i smeten.
    5. Grädda pajen mitt i ugnen tills den har stelnat och fått färg, ca 35 minuter.
    6. Tips 1: Garnera gärna pajen med två tomater och några svarta oliver. Tips 2: Tillsätt en-två matskedar konjak eller brännvin i pajdegen och du får ett sprött pajskal.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben