Lövbiffsgratäng med purjo och ädelost

Serverar: 4 portioner

Enkel gratäng med rotfrukter, purjolök, ädelost, grädde och strimlad lövbiff.

Ingredienser

  • 275 g skivade rotfrukter: kålrot, morot, palsternacka, tinade eller färska och förvällda
  • 1/2 strimlad purjolök
  • 100 g skivade champinjoner
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 400 g strimlad lövbiff
  • Sås
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 msk idealmjöl
  • 140 g riven ädelost
  • 1/2 mörk oxbuljongtärning
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • Servera med
  • Pasta
  • Instruktioner

    1. Ugn 225º.
    2. Lägg förvällda rotfrukter i botten på en ugnssäker form. Fräs purjolök, champinjoner och vitlök mjuka i smör i en stekpanna. Lägg dem ovanpå rotfrukterna.
    3. Fördela råa strimlor av lövbiff ovanpå grönsaksbädden. Stek dem inte för då blir köttet torrt! Det räcker med tiden i ugnen. Koka en sås av mellangrädde, idealmjöl, ädelost och buljongtärning. Krydda med timjan och svartpeppar. Salt behövs oftast inte eftersom ädelosten och buljongtärningen ger sälta. Rör om och låt koka 3 minuter. Häll såsen över köttstrimlorna och ställ sedan ugnsformen i mitten av ugnen, ca 15 minuter. Servera med sallad och kokt pasta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben