Lutfisk med senapssås på skånskt vis

Serverar: 2-4 portioner

Tid: 1 timme

Detta är ett recept har jag ärvt av min svärmor Ellen, som var en mycket duktig matlagerska. Allt hon lagade var toppengott, liksom min mors mat var. Jag har alltid denna lutfiskrätt som juldagsmiddag och till dessert min mor - Ediths Ris á la Malta med hallon. Ett recept som också finns här på matklubben. Roligt när recepten går i arv för var och en husmor har sitt speciella sätt att laga mat på.

Ingredienser

  • Ca: 1 kg lutfisk, gärna skinnfri
  • 2 tsk salt
  • 2-3 krm malen kryddpeppar
  • Senapssås
  • 6 dl mjölk, 3%
  • Ca: 1-2 dl lutfiskspad
  • 40 g smör
  • Vitpeppar, efter smak
  • Socker, efter smak
  • Några stänk mald kryddpeppar
  • 4-5 msk stark julsenap, hemmalagad eller Apotekets julsenap
  • Ca: 4-5 msk vetemjöl, till redningen
  • Ca: 1-1½ dl mjölk, till redningen
  • Instruktioner

    1. Lägg lutfisken i blöt i rikligt med kallt vatten. Låt stå kallt i cirka 24 timmar!
    2. Skölj av och lägg lutfisken i en ugnsfast form. Salta och krydda med kryddpeppar. Täck med folie och sätt in den i 200 g värmes ugn i cirka 45-50 minuter.
    3. Senapssås: Häll mjölken och lutfiskspadet i en gryta. Låt det koka upp. Under tiden, vispa ihop mjöl och mjölk till redningen. Häll redningen under vispning ner i i mjölk och lutfiskspadet. Späd med mer vätska (mjölk eller lutfiskspad) om det behövs. Lägg i senapen och smaka av med mer senap, salt, socker och peppar efter egen smak.
    4. Servera nykokt potatis och rivna morötter eller gröna ärtor till. Smaklig spis!

    Liknande recept

    4.4
    45 min
    6-7
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben