Lyxburgare med kalvfärs och karljohansvampdressing

Serverar: 4 portioner

Klassisk hamburgare kryddar man inte i färsen utan man kryddar på grillytan vid grillning så att det blir en härlig brytning. Viktigt! Stryk ett lager olja på hamburgaren innan, annars fastnar den på gallret.

Ingredienser

  • 800 g kalvfärs
  • 1 dl vatten
  • 2 msk torkad chili (new mexico, ancho eller poblano)
  • 2 msk flingsalt
  • 8 skivor cheddarost
  • 1 rödlök, skalad och skivad i ringar
  • 1 tomat, skivad
  • 1 kruka krispsallad
  • 2 saltgurkor, hela
  • 4 hamburgerbröd
  • Karljohansvampdressing
  • ½ l torkad Karljohansvamp, blötlagd, avrunnen och mixad
  • 1 msk smör
  • ½ dl vitt vin
  • 2 dl lättmajonnäs
  • ½ dl gräddfil
  • ½ dl bostongurka
  • 1 msk fransk senap
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Instruktioner

    1. Blanda färsen med vatten och forma 4 runda bollar. Platta dem runda och fina.
    2. Kärna ur chilin och finhacka den, hacka med saltet i slutet.
    3. Krydda ytan på hamburgaren ordentligt med chilisaltet innan grillning. Grilla hamburgarna ca 5 minuter på varje sida, köttet ska vara rosa inuti.
    4. Lägg en skiva ost på varje hamburgare i slutet av grillningen.
    5. Lägg ihop hamburgaren med sallad, lök, tomat, salt, gurka och karljohansdressing.
    6. Karljohansvampdressing: Stek svampen med smör i en belagd stekpanna i ca 2 minuter tills det börjar bli rostat. Tillsätt vin och koka torrt. Låt kallna i kylen.
    7. Blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Blir svampsmaken för stark, dryga ut med mer majonnäs.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben