Mättande frukostrutor

Serverar: 10 portioner

Diabetesvänliga.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2 dl lättmjölk
  • 3 dl vatten
  • 3 dl havrekli
  • 1 1/2 tsk salt
  • 8 dl fulkornsvetemjöl
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 dl linfrö
  • 2 dl rågflingor
  • Instruktioner

    1. Ugn: 225°
    2. Sätt en deg på 1/2 pkt jäst (25 g), 2 dl lättmjölk (kylskåpskall), 3 dl vatten, 3 dl havrekli, 1 1/2 tsk salt och 4 dl fullkornsvetemjöl. Låt den stå övertäckt i rumstemperatur i ett dygn.
    3. Ta fram en ny bunke nästa dag och rör ut 1/2 pkt jäst med 1/2 dl fingervarmt vatten. Tillsätt 1/2 dl rapsolja, 1/2 dl linfrö, 2 dl rågflingor och surdegen från den första bunken. Arbeta samman degen med ytterligare 3 dl fullkornsvetemjöl och låt den jäsa i 40 minuter i övertäckt bunke. Efter jäsningen behövs ytterligare 1 dl fullkornsvetemjöl i degen medan du arbetar den slät och fin. Skrapa ned degen i en smord ugnssäker form, 20 x 30 cm stor.
    4. Tryck ut degen i ett jämntjockt lager. Skåra ut 10 rutor med en sporre eller kniv och nagga rutorna med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter, pensla med vatten och grädda på mittfalsen i 225° varm ugn i ca 20 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben