Mammas västerbottenspaj

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 timme 25 minuter

Härlig ostpaj som även kan göras i dubbel sats och bakas i långpanna. Servera gärna med en grönsallad.

Ingredienser

  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 ägg till pensling
  • ½ tsk salt
  • Fyllning
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 350 g riven Västerbottensost
  • 6 ägg
  • 1 tsk strösocker
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och finfördelat smör, gärna i matberedare.
    3. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, gör kanten hög. Nagga degen med en gaffel och låt den vila i kylskåpet 30 minuter.
    4. Vispa upp ägget och pensla pajskalet och förgrädda i 10 minuter. Ta ut pajen och sänk värmen till 150 grader.
    5. Tips! Pensla insidan av pajskalet med ägg innan det förgräddas,så läcker inte fyllningen ut.
    6. Koka upp mjölk och grädde, dra åt sidan från värmen. Blanda i osten, rör om tills den smält.
    7. Knäck äggen i ostblandningen och blanda i sockret. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar och häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i 45 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben