Mandel- och citrontårta med jordgubbar
Kontrasternas tårta. Botten med knapriga mandlar, syrlig kräm som kontrast till den lena grädden och de friska jordgubbarna. Den som vill göra det riktigt enkelt kan ta bara vispad grädde, det blir också gott.
Ingredienser
Botten
100 g sötmandel
300 g mandelmassa
2 stora äggvitor
Fyllning
2 stora äggulor
½ msk finrivet citronskal
2 msk färskpressad citronsaft
3/4 dl socker
2 dl vispgrädde
1-2 l jordgubbar
Garnering
Florsocker
Mynta- eller citronmelissblad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°.
- Hacka mandeln grovt i matberedare eller för hand. Blanda den med mandelmassa och äggvitor. Om du inte har matberedare går det lättast att först grovriva mandelmassan.
- Bred ut smeten i en rundel, ca 28 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter tills den börjar få fin ljusbrun färg.
- Fyllning: Blanda gulor, citronskal, citronsaft och socker i en liten kastrull. Värm under vispning till en tjock kräm. Låt kallna.
- Hit kan förberedas dagen innan.
- Dra av bakplåtspapperet och lägg upp mandelbottnen på serveringsfat. Vispa grädden. Bred på citronkrämen och bred grädden över. Lägg på rikligt med skivade jordgubbar. Sikta över florsocker och lägg på några mynta- eller citronmelissblad.
Liknande recept
Kommentarer (0)