Mandel- och citrontårta med jordgubbar

Serverar: 10 portioner

Kontrasternas tårta. Botten med knapriga mandlar, syrlig kräm som kontrast till den lena grädden och de friska jordgubbarna. Den som vill göra det riktigt enkelt kan ta bara vispad grädde, det blir också gott.

Ingredienser

  • Botten
  • 100 g sötmandel
  • 300 g mandelmassa
  • 2 stora äggvitor
  • Fyllning
  • 2 stora äggulor
  • ½ msk finrivet citronskal
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 3/4 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1-2 l jordgubbar
  • Garnering
  • Florsocker
  • Mynta- eller citronmelissblad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°.
    2. Hacka mandeln grovt i matberedare eller för hand. Blanda den med mandelmassa och äggvitor. Om du inte har matberedare går det lättast att först grovriva mandelmassan.
    3. Bred ut smeten i en rundel, ca 28 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter tills den börjar få fin ljusbrun färg.
    4. Fyllning: Blanda gulor, citronskal, citronsaft och socker i en liten kastrull. Värm under vispning till en tjock kräm. Låt kallna.
    5. Hit kan förberedas dagen innan.
    6. Dra av bakplåtspapperet och lägg upp mandelbottnen på serveringsfat. Vispa grädden. Bred på citronkrämen och bred grädden över. Lägg på rikligt med skivade jordgubbar. Sikta över florsocker och lägg på några mynta- eller citronmelissblad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben