Mandelgratinerade bönor

Serverar: 4-6 portioner

Fräscha gröna bönor under ett sprött mandeltäcke smakar härligt tillsammans med färska champinjoner och en krämig sås.

Ingredienser

  • 40 g frysta gröna bönor
  • 3 msk smör
  • 250 g färska champinjoner, skivade
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2 dl crème fraiche
  • 100 g Philadelphiaost
  • 2 ägg
  • 1 tsk torkad oregano
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • 1 gul lök, finhackad
  • ½ dl ströbröd
  • ½ dl mandelspån
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp en gryta med vatten och blanchera bönorna cirka tre minuter. Låt dem rinna av väl i ett durkslag.
    2. Smält 2 msk smör i en stekpanna på medelvärme. Lägg i champinjonerna och fräs dem cirka fem minuter under omrörning då och då. Champinjonerna ska bli mjuka och vätskan ska koka bort. Rör sedan ner vitlöken och fräs 30 sekunder.
    3. Rör ihop crème fraiche, ost och ägg i en stor skål och krydda med oregano, salt och peppar. Vänd ner bönor, champinjoner och lök.
    4. Häll ingredienserna i en osmord ugnsfast form som är ca 30x20 cm.
    5. Smält resten av smöret och rör ner ströbröd och mandelspån. Strö blandningen jämnt över gratängen och gratinera i ugnen cirka 35 minuter tills gratängen är genomvarm och gyllene. Låt vila fem minuter innan servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben