Mandelmassekex med rödlök, mandarin och grönmögelost
Detta var så gott med glögg till!
Ingredienser
100 g mandelmassa
Lite florsocker
1 rödlök
2-3 mandariner
100 g grönmögelost
Salt
Peppar
Instruktioner
Kavla ut mandelmassan så tunt det går. Använd florsocker om mandelmassan fastnar i bordet eller på kaveln. Vänd ofta på mandelmassan, då fastnar den inte lika lätt. Den skall vara jämt utkavlad. Då gräddas kexen jämt.
Skär massam i rutor med en sida på cirka 5 cm. Grädda dem på 200 grader i cirka 10 minuter.
De skall bli gyllenbruna så de blir knapriga när de stelnar. Är kexen för tjocka blir det svårt att få dem knapriga och de blir också för söta.
När kexen är kalla läggar man en bit ost på, delar mandarinklyftor på längden och blandar med jättetunna lökskivor som läggs på osten.
Strö lite salt och peppar på toppen. Byt ost om ni vill. Ost och kex kan serveras var för sig. Kexen kan också användas i desserter eller med lite smör och vanlig ost till en kopp te.
Marsipan innehåller mycket mer socker än mandelmassa och rinner ut när man gräddar, så använd mandelmassa.