Mandelpaj med krusbär

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

Krusbär är saftiga och har frisk smak. Här är en smulpaj bakad med mandel och färska, röda krusbär. Naturligtvis kan man använda krusbärssylt eller kompott istället för färska bär, men minska då sockermängden i pajdegen med hälften.

Ingredienser

  • 1 l krusbär, ca 500 g
  • 2 dl sötmandel
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 150 g smör eller margarin
  • Smör eller margarin till formen
  • Instruktioner

    1. Snoppa och skölj först krusbären. Låt dem rinna av. Mal mandeln. Blanda mandel, mjöl, socker och kanel. Finfördela matfettet i mjölblandningen med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa.
    2. Häll krusbären i en smord, ugnssäker form. Strö smuldegen ovanpå och grädda pajen i 200° ca 25 minuter eller tills den är vackert brun på ytan och krusbären mjuknat och saftat sig.
    3. Servera gärna pajen ljummen med lättvispad grädde eller mjukrörd glass. Den blir extra festlig om man droppar litet konjak eller likör över den.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Annafbg 18 juli 2009

    Smulpaj är alltid gott och den här blev lite annorlunda med mandel- och kanelsmaken. Jättegod, det här receptet kommer jag använda fler gånger!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben