Mandelpaj med persika

Serverar: 12 portioner

Mandelpajen innehåller både persika och rödvinskokta päron. Detta är en riktig godbit för både öga och gom. Pajen passar utmärkt att servera i påsktid.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 1 dl, 65 g, sötmandel
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • 100 g smör eller margarin
  • Fyllning
  • 75-100 g mörk blockchoklad
  • 1 burk, ca 400 g, konserverade päron
  • 2 dl rött vin
  • 1 burk, ca 400 g, konserverade persikor
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen: Hacka mandeln i en matberedare. Tillsätt mjöl, socker och matfettet skuret i mindre bitar.
    2. Arbeta snabbt samman allt till en deg. Linda in degen i plastfolie. Låt den vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Kavla eller tryck ut pajdegen i en smord pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Fäst en remsa aluminiumfolie runt kanten.
    4. Grädda pajskalet på galler i nedre delen av ugnen ca 12 minuter. Ta bort foliet. Låt pajskalet kallna.
    5. Gör fyllningen: Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Pensla pajskalet med den smälta chokladen. Låt den stelna.
    6. Häll av och spara spadet från päronen. Skär päronen i tunna skivor. Koka upp 1 dl päronspad och rött vin i en kastrull. Lägg i päronskivorna. Låt päronskivorna koka några minuter. Låt dem kallna.
    7. Häll av spadet från persikorna. Mixa persikorna i en mixer eller med mixerstav. Fördela persikomoset i pajskalet. Ta upp päronskivorna. Låt dem rinna av. Garnera pajen med päronskivorna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben