Mandeltårta med björnbärs- och vit chokladmousse

Serverar: 8 portioner

Len moussetårta med två lager mousse. Fröjd för både ögat och munnen.

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 3/4 dl socker
  • 1½ dl mandelmjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 dl mandelspån
  • Chokladmousse
  • 1 gelatinblad
  • 100 g vit choklad
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • ½ msk pressad citron
  • 1 dl vispgrädde
  • Björnbärsmousse
  • 300 g björnbär
  • 1 dl florsocker
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl vispgrädde
  • Garnering
  • Björnbär
  • Hyvlad vit choklad
  • Myntablad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mandelmjöl och bakpulver. Vänd ner mjölblandning och mandel i äggvispet. Häll smeten i en smord form ca 18 cm i diameter med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt bottnen kallna.
    3. Chokladmousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Blanda ner yoghurt och citronsaft i chokladen. Vispa grädden och blanda den med chokladen.
    4. Smält lite av blandningen i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i kastrullen. Blanda ner gelatinblandningen i chokladsmeten. Ställ den i kylen medan björnbärsmoussen tillagas.
    5. Björnbärsmousse: Passera björnbären genom en sil, mät till ca 2 dl. Blanda purén med florsockret. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Blanda ner yoghurten i bärpurén. Vispa grädden och blanda ner smeten.
    6. Smält lite av blandningen i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i kastrullen. Blanda ner gelatinblandningen i bärsmeten.
    7. Klyv bottnen i två tunna bottnar. Lägg en botten i den diskade formen med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Fyll på med chokladmousse och lägg tillbaka den andra bottnen. Fyll på med björnbärsmousse och ställ tårtan i kylen ca 4 timmar.
    8. Lossa tårtan från formen och garnera med björnbär, hyvlad vit choklad och myntablad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben