Marängtoppad hallonkaka

Serverar: 1 portioner

Under ett täcke av maräng döljer sig frisk hallonsylt på en bädd av sockerkaka. Från Allers nr 29/09.

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • Finrivet skal av ½ citron
  • Saft av ½ citron
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kokosflingor
  • Fyllning
  • 1 l hallon
  • 1 dl syltsocker
  • Maräng
  • 3 äggvitor
  • 1 ½ dl socker
  • Instruktioner

    1. Börja med fyllningen. Blanda hallon och syltsocker i en kastrull. Låt sylten koka ca 2 minuter. Vicka på kastrullen då och då så att bären fylls av lag. Ställ åt sidan att kallna.
    2. Sätt ugnen på 200°. Smörj och mjöla en rund pajform, ca 25 cm i diameter.
    3. Rör matfett och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje. Tillsätt skal och saft från citronen, blanda och sikta ned bakpulver och vetemjöl. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter eller tills kakan är torr vid test med provsticka.
    4. Ta ut kakan och låt den svalna. Sänk ugnsvärmen till 150°.
    5. Maräng: Vispa äggvitorna till ett fast, vitt skum. Tillsätt socker, litet i taget, under fortsatt vispning till en styv och blank massa. Bred ut hallonsylt på kakan. Klicka ut marängsmeten till toppar ovanpå. Strö över kokosflingorna.
    6. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda ca 15 minuter eller tills marängen fått svag gyllenbrun färg.

    Liknande recept

    5
    40 min
    10
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben