Matbröd med havregryn (manitoba)

Tid: 3 timmar

Det här brödet uppfann jag på momangen för jag ville absolut ha ett nybakat bröd till räksalladen som jag höll på att förbereda, otroligt gott.

Ingredienser

  • 310 ml vatten
  • 75 ml olivolja extra vergine
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 200 g vetemjöl
  • 100 g manitoba cream mjöl
  • 200 g mörkt mjöl av 7 sädesslag (el. 4 sädesslag lantbrödsmjöl)
  • 12 ½ g jäst
  • Havregryn som dekoration
  • Instruktioner

    1. För er som har en bakmaskin: Häll i vatten, olivolja, socker, salt och allt mjöl och smula till sist ner jästen. När ni använder bakmaskin så kom alltid ihåg att allt flytande ingredienser ska hällas i innan mjölet och till sist smular man ner jästen. Använd programmet som bara knådar och jäser degen, på min maskin så varar det i 1 ½ timme.
    2. Om ni måste knåda för hand: Smula ner jästen i en skål och tillsätt ljummet vatten. Häll i olivolja, honung och salt och rör om ordentligt. Häll försiktigt i allt mjöl medans ni fortsätter att röra om ordentligt.
    3. Arbeta degen smidig i ca 8 minuter. Låt degen jäsa övertäckt med en fuktig handduk i ca 1 timme. När degen är färdigjäst så ska den vara dubbelt så stor.
    4. Ta sedan ut degen på ett mjölat bakbord och dela upp den i 2 bitar, knåda ihop dem ordentligt och forma dem till limpor. Lägg upp dem på en oljad plåt, pensla med olja och dekorera med havregryn.
    5. Låt brödet vila medans ugnen värms upp till 250°C. Grädda i 20 minuter. Låt svalna på ett galler innan brödet serveras.
    6. Brödet går utmärkt att frysa in.
    7. Titta gärna in på min Matblogg för fler recept: http://nenazrecipe.altervista.org

    Liknande recept

    4.2
    3 h
    4
    8
    4.3
    1 h 30 min
    10
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben