Mexikansk köttfärspizza

Serverar: 4 portioner

I Mexiko smakar maten mycket och denna köttfärspizza är ett härligt prov på det. "Hettan" varierar du allt efter tycke och smak.

Ingredienser

  • Botten
  • 2 dl vatten
  • ½ pkt jäst , 25 g
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • Ca 6 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 300 g köttfärs
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 tsk mexikansk kryddblandning
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl tomatpuré
  • 1 röd eller grön paprika
  • 1 rödlök
  • 3 - 4 dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Börja med pizzabottnen: Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, i en kastrull eller i mikron.
    2. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör tills jästen löst sig.
    3. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
    4. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt 40 min på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250 grader.
    5. Gör fyllningen: Bryn köttfärsen i matfettet. Krydda med mexikansk kryddblandning, oregano och salt. Pressa i vitlöken och rör om.
    6. Tryck eller kavla ut degen på en bakpappersklädd plåt till en stor, rund pizza. Bred på tomatpurén och fördela köttfärsen över.
    7. Kärna ur och finstrimla paprikan. Skala och skiva löken tunt. Fördela paprikan och löken på pizzan. Strö över osten.
    8. Grädda pizzan mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills den fått fin färg. Servera pizzan genast.
    9. För extra hetta: Den som vill ha ännu mer fart i smaken kan gärna krydda köttfärsen med en utkärnad och finstrimlad röd chilifrukt eller ½ finhackad habanero. Men krydda försiktigt - chilifrukter och habaneros kan vara väldigt starka!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    flaskfile 11 augusti 2009

    mycket gott

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben