Mexikansk tomatgratäng

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme

God, vegetarisk gratäng med nachos, tomatröra och cheddarost.

Ingredienser

  • Tomatsås
  • 2 msk olja
  • 2 st röd lök, hackade
  • 2 st vitlöksklyftor, pressade
  • ½ tsk salt
  • 1 dl gula linser
  • 6 st mogna tomater, skalade och hackade
  • 1 st grön paprika, urkärnad och hackad
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • ½ tsk chilipulver
  • 375 g majskorn, avrunna
  • Till gratängen
  • 125 g okryddade majschips (nachos)
  • 3 dl cheddarost, riven
  • 2 ½ dl creme fraiche eller gräddfil
  • Gräslök, klippt
  • Instruktioner

    1. Lägg tomaterna i en stor, rostfri bunke. Häll kokande vatten över och låt stå någon minut. Häll av vattnet och dra av skalet. Skär bort fästet och hacka sedan tomaterna.
    2. Sätt ugnen på 150 grader. Värm oljan i en stor och djup stekpanna. Lägg ned lök och vitlök. Stek på medlestark värme i 3 minuter.
    3. Tillsätt salt, linser, tomater, paprika, vinäger, socker och chilipulver. Koka utan lock i 12-15 min tills vätskan har avdunstat.
    4. Varva majschips, sås och ost i en gratängform och avsluta me dett lager ost. Klicka över creme fraiche och ställ in i ugnen i 15 minuter. Strö över klippt gräslök.
    5. (Receptet är från Den stora vegetariska kokboken ISBN 3-8290-0995-X, men jag har anpassat det efter min personliga smak.)

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben