Mörk choklad och kola paj
Så underbart gott med det lilla kolalagret under chokladfyllningen, som en tryffel! Njut pajen som den är, med hallon, en klick vispad mellangrädde eller en kula vaniljglass
Ingredienser
Deg
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
2 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 äggulor
1 msk vatten
1 tub kolasås, ca 2 dl (Ohoj)
Chokladfyllning
2 msk strösocker
2 ägg
100 g mörk choklad (70 %)
1 msk smör
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Rör ihop mjöl, socker, kakao och vaniljsocker, gärna i matberedare. Tillsätt smöret och finfördela. Blanda ner äggulor och vatten, forma till en deg.
- Tryck ut degen i en 24 cm pajform, en bit upp på kanten. Kyl den 30 min.
- Pricka pajdegen med gaffel och tryck fast en aluminiumfolieremsa längs pajkanten, så att den hålls på plats under gräddningen. Förgrädda i ugnen 12 min.
- Chokladfyllning: Vispa socker och ägg tjockt och fluffigt. Smält chokladen och smöret tillsammans, rör ner i äggsmeten.
- Bre ut kolasåsen över pajbottnen. Skeda över chokladfyllningen.
- Grädda 12 min i ugnen. Låt kallna i formen innan den skärs upp.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Serverade den precis uttagen från kylskåpet. Behövde lite tid för att komma i rumstemp blev godare då. Tyvärr hade jag min paj innne lite förlänge andra gräddningen. Uppskattad av gäster och värdpar.