Mörk senapssås

Serverar: 4 portioner

Passar bland annat mycket bra med rimmad fläskrulad.

Ingredienser

  • 8 dl brun fond
  • 1,5 dl rödvin
  • 0,25 dl rödvinsvinäger
  • 2 finhackade gula lökar
  • 2 msk bruna senapsfrön
  • 1 lagerblad
  • 1 liten timjankvist
  • 5–6 vitpepparkorn
  • salt
  • peppar
  • ca 2 tsk arrowrot
  • Instruktioner

    1. Den här såsen blir kraftig och robust. Den är till exempel mycket god tillsammans med en rimmad fläskrulad. (Fyll med rotfrukter, och helstek i ugn ca 60 min i 200°C). Tack vare såsens kraft passar den också bra till rätter med stekt ox- eller viltkött.
    2. 1. Hacka löken fint och sautera den i smör. Slå sedan i vinägern, rödvinet samt de stötta senapskornen och koka ner till hälften. 2. Slå på fonden och tillsätt lagerblad, vitpepparkorn och timjan och koka ner till knappt hälften. 3. Smaka av med salt och eventuellt lite nymalen vitpeppar. Red av såsen med arrowrot till en simmig konsistens och sila den genom chinois. 4. Koka upp lite senapsfrö i vatten och låt dem svälla en stund och bli mjuka. Häll bort vattnet och lägg senapsfröna som garnityr i såsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben