Mörkt bröd på enkelt vis

Serverar: 20 portioner

Doften av nybakat bröd är oemotståndlig. Detta bröd går fortare att baka än normalt, eftersom det bara behöver jäsa en gång.

Ingredienser

  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl durumvetemjöl eller vetemjöl special
  • 50 g torrjäst
  • 1 tsk salt
  • 3 dl vatten
  • 1 msk olja
  • 2 tsk mörk sirap
  • Dessutom
  • ½ dl vetemjöl till utbakningen
  • ½ ägg till pensling
  • Vetekross eller grovt mjöl att strö över
  • Instruktioner

    1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Värm vattnet till 45-50 grader och blanda ner olja och baksirap.
    2. Arbeta in degspadet i mjölblandningen och knåda till en smidig deg. Knåda degen, gärna för hand, 10 minuter på lätt mjölad yta och med mjölade händer.
    3. Forma degen till en oval limpa, täck över och låt jäsa på en varm plats ca 1 timme eller till dubbel storlek. Värm ugnen till 200 grader.
    4. Pensla med uppvispat ägg och strö över kross eller grovt mjöl. Grädda ca 30 minuter eller tills brödet låter ihåligt när man knackar på det. Låt brödet svalna på galler under duk.

    Liknande recept

    4.6
    1 h
    1
    16

    Kommentarer (2)

    JohanLindblad 5 april 2010

    Wow! Vilket gott bröd! Enkelt var det också! :)

    Tuje 5 september 2010

    När du skriver 50g torrjäst, menar du då ett paket (12g)?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben