Mor Karins syskonkaka

Serverar: 12 portioner

Karin bakade denna bullkaka i en gammal gjutjärnsstekpanna. Numera använder vi en form med löstagbar kant. Den luftiga konsistensen är dock densamma.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 125 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 7-8 dl vetemjöl
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Garnering
  • 1 pkt mandelspån
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet. Tillsätt mjölken. Ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.
    2. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, hjorthornssalt, socker, äggulor och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.
    3. Arbeta degen kraftigt, för hand eller med maskin, tills den är blank, smidig och släpper bunkens kant. Strö ett tunt lager mjöl över degen. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter på en rumsvarm, dragfri plats.
    4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet tills degen känns lätt att arbeta med. Dela sedan degen i tolv lika stora bitar. Rulla degbitarna till runda, släta bullar.
    5. Lägg bullarna i en smord rund form, gärna med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Tänk på att inte lägga dem för tätt, det måste finnas plats för bullarna att jäsa. Sätt ugnen på 200 grader.
    6. Låt syskonkakan jäsa övertäckt cirka 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö över mandelspån.
    7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Låt den kallna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben