Mormors sillinläggningar var alltid bäst! Förmodligen eftersom hon inte snålade på socker i lagen! Allting var "på en höft" när hon lagade mat och det var minsann inte enkelt att skriva ned ett recept när hon skulle beskriva. Men det här sillreceptet hade hon själv fått när hon var piga i sin ungdom och för ovanlighetens skull följde hon det receptet ganska noggrant. Men såklart, det skulle vara "lagom" många pepparkorn, sådär en 10-12 stycken, så om det blir ett par mer eller mindre spelar inte så stor roll.
Ingredienser
8-10 urvattnade sillfiléer (ev. mer)
Lag
2 dl ättiksprit (12%)
7 dl vatten
7 dl strösocker
1 gul lök
12 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
2-3 lagerblad
Några krossade enbär, eller 8 st hela nejlikor (till jul)
2 tsk gula senapsfrön (eller 1 tsk gula och 1 tsk svarta )
1 krm ingefära
Garnering
1 röd lök
1 knippa dill
1 morot i slantar
1 dm purjolök uppskuren i strimlor
Instruktioner
- Koka ihop lagen tills sockret löst sig. Låt stå tills lagen är helt kallnad.
Klipp sillfiléerna i lagom stora bitar och varva lag, sill och garnering i en stor burk. Låt stå ett par dygn innan servering.
- Det är mycket lag, så det kan räcka till mer sill.
Liknande recept
Kommentarer (7)
Relaterade Artiklar
Hur jag blev matlagare
Förmodligen åt jag för första gången i mitt liv vid nästan sex års åld...
mums, den här var verkligen god, mycket godare än de köpta sillarna jag också hade. denna blir nog en sån som alltid kommer att finnas i kylen, det var ju så bra att det blev mycket inläggnings spad över, det räcker gott och väl till två burkar.
Jag hade problem med denna... I och med att jag bor i London och de inte har varken färdiga urvattnade filer, 12% ättika, kryddpeppar KORN, vitpeppar KORN...så fick jag skaffa mig substitut så som 5% vinäger, malen krydda och färsk fisk som jag fileade själv. Så ja....den var verkligen inte så god som jag tänkt mig, men jag ger den lite mer tid och slänger i mer o mer vinäger varje dag.
Det här receptet tror jag verkligen på. Har inte lagat det ännu, men ska köpa ingridienserna i morgon. detta, att laga mat lite på en höft, det är precis mitt måtto!
Vilken god sill. vi har smaskat i oss en sats nu på några dagar, så lär göra en till ikväll =) Betyg 5 från mig!! God Jul!!
Gjorde denna förra året och ikväll ska jag göra den igen. Det blir mkt lag men den smakar jättebra. Alla tyckte att den blev jättegod.
Jättegod! Denna blev även grunden till andra sillinläggningar:) Tack.
Supergott! Jag tar 24procentig ättika och samma mängd och det blir toppengott