Jättegoda kringlor att avnjuta till sommarens kaffekalas.
Ingredienser
125 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
2 ägg
1 dl socker
2 tsk stött kardemumma
Ca 8 dl mjöl
Pensling
Uppvispat ägg
Garnering
Smält smör
Socker
Instruktioner
Smält smöret med mjölken och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt socker, kardemumma och ägg. Rör om.
Tillsätt smörblandningen och rör tills jästen har löst sig. Blanda i nästan allt mjöl och arbeta ihop en smidig deg. Låt jäsa 45 minuter.
Knåda sedan degen och gör en rulle som delas i 24 bitar. Rulla ut bitarna till fingertjocka längder och forma till kringlor. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa i 30 minuter.
Grädda i 250 grader i ca 6-8 minuter. Låt kallna.
Pensla kringlorna i smält smör och doppa i strösocker innan servering.