Moussaka

Serverar: 6 portioner

Super recept. Tar tyvärr lång tid att göra.

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 1/2 kg auberginer
  • 1/2 kg squash
  • 1 kopp riven ost
  • smör för att smöja formen
  • lite riven muskotnöt
  • Till krämen
  • 3 koppar mjölk
  • 4 msk olja
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 äggulor
  • 1 kopp riven ost
  • 1/4 tsk muskotnöt
  • salt
  • peppar
  • Till köttfärssåsen
  • 1/2 kopp majsolja
  • 1 msk finhackad lök
  • 3/4 kg köttfärs
  • 1 kopp finhackade mogna tomater
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1/2 kopp torrt vitt vin
  • salt
  • peppar
  • Instruktioner

    Tillredning av köttfärssåsen: Värm olja i en stekpanna och tillsätt lök. Stek tills den blir brun. Tillsätt köttfärsen och rör om tills den blir ljusbrun. Häll i vinet och när det kokat i två minuter, tillsätt persilja, tomater och tomatpuré. Sänk värmen och koka i 30 minuter till.Tillredning av krämen: Värm olja i en liten kastrull och tillsätt mjöl lite åt gången. Häll i mjölken sakta och under omrörning. När den är tillräckligt tjock, flytta kastrullen från värmen och blanda iäggulor, riven ost, muskotnöt, salt och peppar.Tillredning av mousakan: Skala potatis, auberginer och squash och skär dem i tjocka skivor. Värm olja i en kastrull tills den är mycket het och stek grönsakerna tills de är ljusbruna. Smörj en ungsfast form och lägg i ett lager av potatis. Strö över med ost och muskotnöt. Täck med ett lager av auberginer, lite ost och till sist med ett lager av squash. Täck squashen med ett lager tjock köttfärssås och upprepa med ett lager med squashen etc. igen. Täck formens innehåll med tjock kräm. Strö över med ost och ställ i ugnen i medium värme, tills den blir ljusbrun. Låt den kallna och skär den i bitar färdiga att serveras. Den kan serveras både varm och kall, som förrätt eller som huvudrätt.

    Liknande recept

    2.1
    1 h 30 min
    4
    49
    4.5
    1 h 10 min
    6
    4
    4.6
    45 min
    4-5
    13

    Kommentarer (1)

    christallnibbs 20 maj 2008

    Som äkta!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben