Moussaka

Serverar: 4 portioner

Kcal/portion: 462 GI: Lågt

Ingredienser

  • 1 medelstor aubergine
  • 40 g osaltat smör
  • 3 äggulor
  • 3 dl vatten
  • 60 ml tjock grädde
  • 50 g riven parmesan
  • 90 ml olivolja
  • 1 stor hackad lök
  • 1 stor hackad grön paprika
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 450 g lammfärs eller 225 g mager nötfärs
  • 2 ½ dl passerade tomater
  • 1 ½ tsk malen spiskummin
  • 0,25 tsk riven muskot
  • 0,25 tsk torkad oregano eller 1 tsk hackad färsk
  • 2 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Skala och skiva auberginen och lägg skivorna på ett stort fat. Ställ fatet i diskhon (så att vätskan kan rinna av) och täck med ett annat stort fat och pressa skivorna lätt.
    2. Låt dem stå så och rinna av i en halvtimme och torka sedan av skivorna lätt med hushållspapper. Sätt ugnen på 180 grader.
    3. Tillred såsen: Lägg smöret i en skål och sätt den över en kastrull med hett vatten. Tillsätt äggulorna en i taget och vispa utan uppehåll med en elektrisk visp. Tillsätt sedan 60 ml av vattnet, grädden och parmesanen. Fortsätt att vispa oavbrutet tills såsen tjocknar, vilket bör ta ungefär 10 minuter. Ställ åt sidan.
    4. Hetta upp en tredjedel av oljan i en stor stekpanna. Lägg lök och paprika och fräs tills de är lätt gyllenbruna.
    5. Tillsätt vitlök och färs och stek tills köttet har brynts. Häll nu i tomaterna, resten av vattnet, spiskummin, muskot, oregano och salt och stek på svag värme i 15 minuter.
    6. Hetta upp återstoden av olivoljan och fräs aubergineskivorna tills de är lätt gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper och lägg sedan hälften av skivorna i botten på en väl smord ugnsform.
    7. Bred ut hälften av färsblandningen ovanpå, lägg de resterande aubergineskivorna över och täck sedan med resten av färsblandningen.
    8. Häll över såsen och grädda i ugnen i en halvtimme eller tills ytan bubblar och är gyllenbrun.

    Liknande recept

    2.1
    1 h 30 min
    4
    49
    4.5
    1 h 10 min
    6
    4
    4.6
    45 min
    4-5
    13

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben