En simpel men mycket god moussaka som jag ätit mer eller mindre sedan min födsel. Det är en klassisk moussaka med aubergine och utan potatis.
Den serveras med ett gott bröd och en klassisk tomat- & paprikasallad med oliver och fetaost.
Ingredienser
2 normalstora auberginer - skivade
Rejält med olivolja till stekning
Till köttfärsen
400-500 gram lammfärs (blandfärs eller nötfärs går minst lika bra)
Ca 2-3 msk olivolja till stekning
1 stor gul lök
Ca 2 vitlöksklyftor
2-3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 tsk kanel
1 tsk timjan (valfritt)
Salt
Peppar
Bechamelsås
Ca 50 gram smör
Ca 2-3 msk smör
Ca 4-5 dl mjölk
Salt
Peppar
Riven ost till garnering
Bröd till servering
Sallad till servering
Instruktioner
- Skiva auberginen och stek dem i en stekpanna i ordentligt med olivolja, eller sprid ut dem på en ungsplåt och skvätt olivolja över dem och låt dem stekas i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
- Fräs därefter upp färsen i olivolja i en stor stekpanna med hög kant eller en gjutjärnsgryta.
- Hacka löken, pressa vitlöken och tillsätt detta till färsen. Ha i tomatpurén och blanda runt ordentligt.
Häll därefter på dem krossade tomaterna och tillslut kryddorna. Var generös med saltet då sältan är viktig på auberginerna sväljer mycket av saltet.
'
När färsen är färdig, så ställ den åt sidan så länge och börja med bechamelsåsen.
- Smält smöret i en mindre kastrull och när smöret är smält häller du i mjölet och vispar snabbt ihop mjölet med smöret och låter det bubbla någon minut så att mjölsmaken försvinner, men inte så smöret bränns.
- Därefter häller du på mjölken, någon deciliter åt gången samtidigt som du ständigt vispar för att undvika klumpar. Sen saltar du och pepprar lite, här skulle jag rekommendera vitpeppar så att såsen inte blir prickig.
- Låt bechamelsåsen koka ihop tills den blir tjock, men glöm inte bort att ständigt röra om, så att den inte fastnar i botten.
- När allt är förberett behöver du en stor ungsfast form eller som vi alltid gjort hemma, varsin egen liten ugnsfast form.
- Därefter bygger du upp moussakan som en lasagne, alltså lager på lager. Du börjar med ett lager aubergine, sedan ett lager köttfärs och sist ett lager bechamelsås - sen börjar du om igen tills formen är fylld.
- Därefter strör du på ost och gräddar moussakan mitt i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.
- När moussakan är färdig och ute ur ugnen mår den gott av att få vila i några minuter innan servering.
Liknande recept
Kommentarer (3)
God moussaka! Kommer jag absolut göra fler gånger =)
God! Jag använde både aubergine och squash samt att jag uteslöt kanelen. Tack för ett bra recept :D
Den var fin! Jag gjorde på större sats nötfärs så jag ökade kryddorna ganska mycket. Tyckte den var jättegod! Räckte till flera matlådor oxå.