Moussaka

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Den absolut bästa mousakan jag ätit. Passar perfekt som LCHF-mat.

Ingredienser

  • 2 - 3 medelstora auberginer
  • Olja (Raps eller Oliv efter smak)
  • 500 g Färs (Nöt , Bland eller Lamm)
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater ca 400 g
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 tsk torkad mejram
  • OSTSÅS
  • 25 g smör eller margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl riven ost
  • 1 krm riven muskotnöt
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 200* Skär auberginerna i skivor och strö salt på dem och låt ligga i ca 10 min. Torka av skivorna med hushållspapper. Bryn dem i olja på bägge sidor. Låt dem rinna av på hushållspapper. Skala och hacka löken och vitlöken. Bryn färsen. Rör med en trägaffel så färsen grynar sig. Låt gul lök och vitlök fräsa med mot slutet. Tillsätt Tomater, Tomatpuré, Salta och Peppar. Låt såsen koka på svag värme ca 10 min. Rör då och då. Smaksätt med mejram. Smält fettet till ostsåsen och rör ner mjölet. Späd med mjölken och låt såsen koka 3-5 min. Tag den från värmen. rör ner salt, peppar, uppvispade ägg, ost samt muskot. Varva aubergiskivor, köttfärssås och vit sås med ett lager auberginer och ostsås överst. Grädda på galler mitt i ugnen tills rätten fått fin färg, ca 30 min Servera gärna med en Tzatziki och bröd eller en Grekisk Sallad.

    Liknande recept

    2.1
    1 h 30 min
    4
    49
    4.5
    1 h 10 min
    6
    4
    4.6
    45 min
    4-5
    13

    Kommentarer (2)

    lotteschioler 10 februari 2012

    Du borde stryka LCHF! Då ska du nämligen inte ha mjöl i såsen och inte severa bröd till heller!

    garion75 29 februari 2012

    Rekommendationer jag läst är att inte överstiga 5g kolhydrater/100g. (gör du en sökning på nätet som kommer du se att det är ganska vedertaget) Kan du gissa varför jag skrev Tzatziki och bröd ELLER Grekisk Sallad? Plocka fram kulramen och räkna lite på det och fundera på varför jag la till ett alternativ till bröd. ;)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben