Moussaka med sötpotatis och aubergine

Serverar: 4 portioner

En vegetarisk och helt underbar moussaka där jag har tagit bort berget av ost som vanligtvis brukar vara överst. Istället är det en vegansk béchamelsås. Lika fyllig och ännu godare!

Ingredienser

  • Lager
  • 2 auberginer
  • 2 msk kallpressad olivolja
  • Havssalt
  • 2 sötpotatisar
  • Lins- och tomatsås
  • 2 msk kallpressad oliv- eller kokosolja
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 3/4 dl gröna linser, 250 g, helst blötlagda i 1-8 timmar
  • 6 dl vatten
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 1 tsk havssalt
  • Vegansk béchamelsås
  • 2 msk kallpressad olivolja, samt lite att ringla över om det behövs
  • 4 msk kikärtsmjöl eller valfritt mjöl
  • 5 dl mjölk, t.ex. mandel-, soja- eller havremjölk
  • 1/4 tsk riven muskot
  • Havssalt
  • Nymald svartpeppar
  • Servering
  • Salladsskott eller groddar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Skiva auberginerna fint och lägg på ett grillgaller på en plåt och pensla dem på ovansidan med ett mycket tunt lager olja. Strö lite havssalt över och rosta dem i ugnen tills de är mjuka och har fått lite färg, ca 10 minuter beroende på skivornas tjocklek. Skala och skiva sötpotatisarna fint och lägg i en skål med kallt vatten tills de ska användas, så att de håller sig fräscha och saftiga.
    3. Lins- och tomatsås: Hetta upp oljan i en kastrull. Hacka lök och vitlöksklyftor fint. Tillsätt i kastrullen tillsammans med oregano och kanel och stek tills det doftar. Rör om då och då. Tillsätt tomatpuré och rör om tills allt har blandats väl. Tillsätt nu linser, vatten och krossade tomater. Koka upp, sänk till låg eller medelhög värme, lägg på locket och låt sjuda i 30-40 minuter, tills linserna är mjuka och såsen har kokat ihop. Salta.
    4. Béchamelsås: Hetta upp oljan i en liten kastrull på låg till medelhög värme. Tillsätt mjöl och rör om tills blandningen tjocknat och fått lite färg. Vispa hela tiden, tillsätt hälften av mjölken, vispa, tillsätt resterande mjölk och vispa till en slät sås. Tillsätt muskot och salta och peppra. Koka såsen under ständig vispning tills den kokar upp och tjocknar.
    5. Sänk ugnsvärmen till 180 grader.
    6. Lägg en tredjedel av aubergineskivorna i botten på en ganska stor ugnsfast form. Lägg hälften av sötpotatisskivorna och lins- och tomatsåsen ovanpå. Upprepa proceduren. Avslut med resterande aubergineskivor och häll sedan béchamelsåsen över.
    7. Gratinera i 35-40 minuter. Kontrollera att sötpotatisen är mjuk genom att sticka in en vass kniv i mitten. Ta ut formen ur ugnen och låt den svalna i 30 minuter före servering. Ringla lite olivolja över moussakan om den ser torr ut. Servera med salladsskott eller groddar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben