Vegetablisk olja på sprejflaska, till plåten (om det behövs)
300 g grahamsmjöl
1 msk bakpulver
1 krm salt
3 msk strösocker
85 g färska hallon
Instruktioner
Skär 2 av äpplena i tunna skivor och lägg dem i en kastrull tillsammans med 6 matskedar av vattnet. Koka upp och sänk sedan värmen. Rör ner 1/2 tesked av kryddpepparen, lägg på ett lock och låt sjuda i 15-20 minuter eller tills vattnet har kokat in. Rör om då och då. Dra kastrullen från värmen och låt svalna. Kör till en slät puré i en matberedare. Rör ner resten av vattnet.
Spreja fördjupningarna i en muffinsplåt för 12 muffins med vegetabilisk olja eller ställ 12 pappersformar i dem. Sikta ner mjöl, bakpulver, salt och resten kryddpeppar i en stor skål. Rör sedan ner sockret.
Hacka det sista äpplet och tillsätt det till mjölblandningen. Tillsätt hallonen och rör försiktigt ner dem i mjölblandningen. Rör till sist försiktigt ner den avsvalnade äpplepurén. Rör inte för länge – det gör inget om det finns lite klumpar i smeten.
Fördela muffinssmeten i de 12 fördjupningarna eller pappersformarna i plåten (de ska fyllas till ungefär två tredjedelar). Grädda i 200° varm ugn i 25 minuter eller tills muffinsen har höjt sig och blivit gyllenbruna. Ta ut dem och servera dem varma eller låt dem kallna på ett bakgaller.