Mumsig fruktkaka

Serverar: 10-12 portioner

Fruktkaka kan tyckas som en tysk efterrätt eller fikabröd, men som är otroligt gott till kaffet.

Ingredienser

  • 1 dl mandel
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1 dl utblandad körbärssaft
  • 1 ½ dl ljusa russin el torkade gojibär
  • 1 dl tärnad ananas
  • 2 ½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 250 g laktosfritt smör
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • Topping
  • 3 msk florsocker
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 1 msk finrivet citronskal från en Krav-citron
  • 1 dl mandelspån
  • Instruktioner

    1. Tag ur smöret och äggen från kylskåpet.
    2. Grovhacka nötterna och blötlägg i saften tillsammans med russinen och frukten i en timme.
    3. Sätt ugnen på 140 grader.
    4. Vispa samman socker, salt, vaniljsocker och smör med elvispen. Rör i äggen, ett i taget med en träslev eller med vispen på lägsta hastighet. Rör in ägget ordentligt innan nästa går i.
    5. Blanda mjöl och bikarbonat i en annan skål. Vänd sedan i frukt och nötter i denna och slutligen vänd alltsammans i äggblandningen.
    6. Tag gärna en teflonform eller lägg smörat ugnspapper i en brödform. Häll i smeten. Ställ in i mitten på ugnen, lägg på aluminiumfolie efter 1 timme och låt baka i ytterligare 1-1 ½ timme beroende på ugnskapacitet, känn efter med en sticka. Låt den ligga kvar i formen minst 5 timmar innan du skär upp den.
    7. Servera gärna med toppingen.
    8. Topping: Vid servering, blanda samman socker, crème fraiche och citronskal. Bred på toppen av kakan och strö över mandeln.
    9. Tips! Godast är kakan efter 1-2 dagar. Går utmärkt att frysa.

    Liknande recept

    4.9
    35 min
    5-7
    4
    4
    1 h 20 min
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben