Nässelblinier med rökt lax

Serverar: 4 portioner

Blinier är ryska matiga plättar. Här har tillsats nässlor.

Ingredienser

  • 75 g nässlor
  • 1 msk gräddfil
  • 10 g jäst
  • 2 ½ dl ljummen mjölk (37º)
  • 1 ½ dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ dl gräddfil
  • 1 äggula
  • 1 ½ krm salt
  • 1 äggvita
  • 3 msk smör
  • Tillbehör
  • Kallrökt lax
  • Rödlök skuren i ringar
  • Dill
  • Crème fraiche
  • Instruktioner

    1. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj nässlorna och låt dem koka 1-2 minuter. Ta upp nässlorna med hålslev, låt dem svalna och krama ut överflödig vätska. Mixa nässlorna med 1 msk gräddfil med mixerstav.
    2. Lös jästen i mjölken. Tillsätt bovetemjöl, vetemjöl, ½ dl gräddfil, äggula, salt och nässelröra. Vispa smeten slät och låt jäsa ca 1 timme. Vispa äggvitan riktigt fast. Vänd försiktigt ner den i den jästa smeten.
    3. Hetta upp en plättlagg eller stekpanna med smör. Stek små, tjocka "plättar" på medelstark värme ca 2 minuter på varje sida tills de fått fin färg.
    4. Servera med kallrökt lax, rödlöksringar, dill samt crème fraiche.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben