Nektarinpaj

Serverar: 6 portioner

Vem kunde tänka sej att nektariner skulle vara så goda i paj?

Ingredienser

  • Smördeg: Alternativt färdigköpt 1 rulle
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 msk strösocker
  • 150 gram smör ej smält
  • 2 msk Vaniljstänger
  • 1 st ägg till pensling
  • Fyllning
  • 150 gram mandelmassa
  • 2 st ägg
  • 1 dl creame fraishe
  • 1 kg nektariner, färska
  • 1 st apelsin, rivet skal av
  • Garnering
  • 4 msk aprikosmarmelad
  • Instruktioner

    1. 1. Använd färdig köpt smördeg eller gör den själv. Lägg vetemjöl och socker i en skål 2. Arbeta in fettet till en grynig massa. 3. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Alt. använd matberedare. Låt degen vila kallt i minst 1 timme. 4. Kavla ut degen och klä en pajform, ca. 24 cm i diameter. Pensja med uppvispat ägg. Nagga med en gaffel och förgrädda i 200 grader i ca. 10-15 minuter 5. Riv mandelmassan. Blanda i ägg, creame fraishen och skalet av en apelsin (tvättad). 6. Skölj nektarinerna noga och torka dem. 7. Dela dem genom att skära mitt itu mot kärnan. Vrid halvorna från varandra. Peta loss kärnan. 8. Dela nektarinerna i tunna skivor/klyftor. 9. Häll äggsmeten i pajskalet. Lägg på nektarinskivorna tätt. 10. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Täck ev. janterna med aluminiumfolie om de får mycke färg. 11. Smält aprikosmarmeladen i en kastrull, tillsätt ev lite vatten. Skeda marmeladen över den färrdiggräddade pajen. Låt svalna något. Serveras jummen.
    2. Serveringsförslag Mjukrörd vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben