Nils Emils laxpudding med rökt lax
Den här laxpuddingen med rökt lax och skirat dillsmör är skapad av Nils Emil Ahlin.
Jag blev bjuden på den hos en vän för några år sen och sen dess har den blivit vårt stående inslag på middagsbordet på Långfredagarna..fråga mig nu inte varför. Men om man, som jag är lite tokig i rökt lax, så är den fantastiskt god!
Ingredienser
300 gram färskrökt lax i skivor
10 medelstora potatisar, ca 750 gram
1/2 tsk salt
3 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde)
1/2 tsk Aromat krydda
2 msk smör
Dillsmör
100 gram smör
1 knippa dill, finhackad
Instruktioner
- Skala potatisen och skär den i skivor.
Varva potatis och lax i en smord ungsform med höga kanter. Understa och översta lagret ska vara potatis.
Salta lätt på potatisen.
- Vispa samman ägg och gräddmjölk.
Smaksätt med aromat och häll blandningen i formen.
Lägg på några smörklickar.
- Grädda i 175 grader i 50-60 minuter.
- Smält smöret på svag värme i en kastrull och slå sen över det i en skål. Se till att bottensatsen inte kommer med.
Blanda ner dillen i smöret och servera sen dillsmöret till laxpuddingen.
- Så gott!
Liknande recept
Kommentarer (2)
Tack! Gott faktiskt. Men lite "slöseri" på fin rökt lax. Jag gjorde det med små ryska bananpotatisar, det blev bra. Skippade smörsåsen, och sprinklade bara dill på, för de som ville ha.
Enkel och god maträtt. Kan förberedas dagen innan och lika god att äta dagen efter. Väldigt viktigt med brynt smör ringlat ovanpå, det lyfter smaken. Man kan med fördel krydda efter tycke och smak. Som den är nu är den barnvänlig.