Nöt- och jordgubbskaka med citronkesella

Den som vill kan spritsa lite choklad på hälften av kakorna. Både vit och mörk choklad ger extra fint mönster.

Ingredienser

  • 400 g hasselnötter
  • 3 äggvitor
  • 3 dl florsocker
  • 3 krm citronsaft
  • Citronkesella
  • 250 g kesella (10%)
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 ½dl florsocker
  • lite citronsaft
  • Garnering
  • 1 liter jordgubbar
  • 50 g vit choklad
  • 50 g mörk choklad
  • 2 msk florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250°.
    2. Rosta hasselnötterna på plåt med bakplåtspapper i ugnen ca 5 minuter eller tills de fått lite mörkare färg. Skaka runt plåten några gånger så att nötterna får färg runt om. Ta ut dem och sänk värmen i ugnen till 200°.
    3. När nötterna svalnat något, gnid dem mellan händerna så att överflödigt skal försvinner. Kör nötterna i matberedare tills de blir "grova smulor" eller finhacka dem för hand.
    4. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt florsockret samt citronsaft och vispa några minuter till en seg massa. Vänd sedan ner nöthacket i äggviteskmmet.
    5. Klicka ut rundlar ca 5 cm i diameter (30 st) på plåt med bakplåts papper. Grädda mitt i ugnen 8-9 minuter eller tills de fått fin färg.
    6. Låt kesellan droppa av i kaffefilter eller liknande ca 1 timme. Blanda sedan med de övriga ingredienserna till en slät massa.
    7. Spritsa eller ringla eventuellt smält vit och mörk choklad på hälften av kakorna. Låt stelna. Bred eller spritsa citronkesellan på under sidan av de kakor som är utan choklad. Lägg på ett par skivor jordgubbar och lägg sedan de resterande kakorna ovanpå.
    8. Det är även fint att pudra över florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben