Odenselängd med mandelmassa

Från Odense i Danmark, H C Andersens hemstad, har vi hämtat receptet på detta läckra bakverk med mandelmassa. Lätt att baka, smälter i munnen.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 ägg
  • 50 g jäst för söta degar
  • Fyllning
  • 150 g mandelmassa
  • 1 dl finkornigt strösocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • Garnering
  • Uppvispat ägg
  • Mandelspån
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Häll alla ingredienser i skålen på en assistent eller matberedare. Smöret och jästen delas först i mindre delar. Kör tills det blir en jämn deg. Låt degen vila, ca 15 minuter, medan du gör fyllningen.
    2. Riv mandelmassa och rör med socker och smör till en jämn smet. Du kan också snabbt köra allt i en mixer.
    3. Tag upp degen på mjölat bord. Knåda igenom den, tills den är en mjuk och följsam. Dela i tre delar.
    4. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20 x 35 cm. Lägg fyllning som en sträng längs mitten av degkakan. Den skall uppta ca en tredjedel. Vik sedan upp sidorna över fyllningen.
    5. Lägg längderna på bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 200° .
    6. Pensla längderna med ägg. Strö över mandelspån och pärlsocker.
    7. Grädda ca 20 minuter mitt i ugnen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    sallada 17 april 2012

    ser gott ut och lätt att göra det kommer jag att prova säkert

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben