Öppen moussaka

Serverar: 4 portioner

Lika vackert som gott. Att göra moussakan i de urgröpta aubergineskalen är genialt! Perfekt att förbereda, bara att gratinera med ostsåsen precis före servering. För en vegetarisk variant så använd quornfärs istället för lammfärs.

Ingredienser

  • 2 auberginer
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 400 g lammfärs
  • 1 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • ½ msk torkad oregano
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • Ostsås
  • 1 ägg
  • 2 dl rysk yoghurt
  • 2 dl parmesan, finriven
  • Salt
  • Peppar
  • Servering
  • Grönsallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Dela auberginerna på mitten och baka mjuka mitt i ugnen i ca 30 minuter. Skrapa ur innanmätet med en sked tills det är ½ cm kvar till skalet. Hacka det urgröpta innanmätet grovt och lägg skalen i en ugnsform.
    3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken under omrörning i ca 5 minuter. Tillsätt vitlök och lammfärs och stek på hög värme tills färsen är brynt. Sänk värmen och tillsätt resterande ingredienser. Låt sjuda (småputtra) ca 10 minuter.
    4. Ostsås: Vispa ägget lätt och tillsätt yoghurt och finriven parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
    5. Vänd ner den hackade auberginen i lammfärssåsen och fyll aubergineskalen med den. Skeda över ostsåsen och gratinera mitt i ugnen till fin yta. Servera med en grönsallad.

    Liknande recept

    2.1
    1 h 30 min
    4
    49
    4.5
    1 h 10 min
    6
    4
    4.6
    45 min
    4-5
    13

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben