Olivbröd med kalamataoliver

Serverar: 1 portioner

Tid: 5 timmar

Jag som inte kan äta rent vetemjöl använder fullkornsmjöl eller dinkel. Självklart kan man byta ut fullkornet mot vetemjöl. Isåfall ska det vara vetemjöl special. Ett jättegott och salt havsbröd att baka på sommaren eller våren.

Ingredienser

  • 200 g kalamataoliver utan kärnor
  • 2 tsk jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 msk olivolja
  • 5½ dl fullkornsmjöl special eller siktat dinkelmjöl
  • ½ dl rågmjöl
  • 1-1½ tsk salt
  • Instruktioner

    1. Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Blanda i oliverna sist. Rör kort och låt vila i 30 minuter. Skölj handen i vatten och ta tag i degens ena kant. Dra ut den och vik sedan in den mot mitten. Gör det en gång till med en ny kant. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Gör detta tre gånger med 30 minuters mellanrum. När du vikt degen den tredje gången låter du den jäsa i en timme.
    2. Dra ut degen på mjölat bakbord. Tryck ut den till en kvadrat och vik in kanterna. Vänd på brödet så att skarven hamnar nedåt. Lägg över en bakhandduk och låt jäsa i en timme.
    3. Sätt ugnen på 250 grader med en liten form eller plåt på nedre hyllan av ugnen. Lägg degen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sätt in brödet i ugnen och lägg några isbitar (5-6) på den nedre hyllan. Vädra efter 15 minuter, låt brödet stå inne i 20-30 minuter till. Sänk temperaturen om brödet ser för mörkt ut. Ta ut och låt svalna på ett galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben