Olivpizza med lökmarmelad

Serverar: 4 portioner

Inget går upp mot en hemmagjord pizza. Den här goda och fylliga bottnen passar mycket bra till den lite syrliga lökmarmeladen. Polentan gör bottnen extra frasig.

Ingredienser

  • Botten
  • ½ pkt jäst
  • 3½ dl fingervarmt vatten, 37 grader
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl grahams- eller rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 6½ dl vetemjöl
  • 1 dl polenta
  • Lökmarmelad
  • 4 gula lökar
  • 2-3 msk olivolja
  • ½ dl balsamvinäger
  • Salt
  • Peppar
  • Fyllning
  • 250 g mozzarella
  • 16 svarta oliver
  • 50 g grovriven parmesanost
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över det ljumma vattnet och rör tills jästen löst sig.
    2. Blanda ner olivolja, grahams- eller rågmjöl och salt i degvätskan. Arbeta in vetemjölet tills det blir en smidig deg.
    3. Arbeta degen 4-5 minuter för hand eller ett par minuter i en matberedare. Låt degen jäsa cirka 1 timma.
    4. Gör lökmarmeladen. Skala och halvera löken. Skär löken i skivor. Låt löken småputtra i olivoljan ca 20 minuter utan att ta färg. Smaksätt löken med balsamvinäger, salt och peppar.
    5. Sätt ugnen på 225 grader. Strö ut lite polenta på ett bakbord. Stjälp upp degen på bakbordet och dela degen i fyra delar och forma till runda bottnar, 20-25 cm i diameter. Smörj ugnsplåtar med lite olivolja. För över bottnarna till plåtarna.
    6. Låt bottnarna jäsa ca 10 minuter innan fyllningen läggs på. Fördela lökmarmeladen jämnt över pizzorna. Lägg sedan på mozzarella och oliver. Grädda pizzorna längst ned i ugnen ca 12 minuter. Strö till sist över riven parmesanost.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben