Olivspäckad fläskfilé med gratäng och örtsås

Serverar: 4 portioner

Det går även bra att grilla fläskfilén på utegrillen. Grilla den först så att den får fin färg och vira sedan in den i folie. vänd på filén då och då så att den blir jämnt grillad.

Ingredienser

  • 1 fläskfile, 600g
  • Potatisgratäng
  • 1 kg potatis
  • 2 msk smör till formen
  • 2 matlagningsgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g riven västerbottensost
  • 2 dl gröna urkärnade oliver
  • 1 dl finhackad timjan
  • Salt
  • Malen svartpeppar
  • 1 dl lätt créme fraiche, Franska örter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen, lägg den i en smord form. Koka upp grädde, mjölk, pressad vitlök, salt och peppar. Häll den över potatisen. Strö över osten och grädda i ugn ca 40 minuter.
    2. Hacka oliverna och blanda med timjan. Gör ett snitt i fläkfilén. fyll den med olivhacket och knyt ett steksnöre runt om. Stek fläskfilén runtom i smör i en stekpanna, salta och peppra.
    3. Stek klart köttet i ugnen ca 15 minuter eller tills köttet har en innertemperatur på 70 grader. Värm créme fraichen.
    4. Skär upp fläskfilén och servera med den varma såsen och potatisgratäng. Servera gärna med en sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben