Olles stora festgratäng

Serverar: 10 portioner

Välj en mjölig potatissort! Räcker till många på festen, eller flera matlådor till vardags.

Ingredienser

  • 700 g blandfärs
  • 2 msk margarin
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 stor purjolök
  • 200 g rökt skinka
  • 1 stor burk skivade champinjoner
  • 3 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 10 stora potatisar
  • 3 dl riven ost
  • 3 dl grädde
  • Instruktioner

    Bryn färsen i fettet. Mosa med en gaffel så att färsen blir grynig. Häll i de krossade tomaterna och låt koka några minuter. Krydda med 1 tsk salt och ½ tsk peppar. Bryn purjolöken, skinktärningarna och champinjonerna. Skala därefter potatisen och skär dom i centimetertjocka skivor. Lägg en tredjedel av potatisen i botten på en stor form ( ca 30x40 cm ) . Salta på varje potatislager. Slå på hälften av färssås och purjoblandningen. Täck med de sista potatisskivorna. Strö på riven ost och häll på grädden. Ställ formen täckt med alfolie i ugn, 200 grader i 30 min. Ta bort folien och låt gratängen stå ytterligare 20-30 minuter. Servera med sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    kjellg 1 december 2011

    Helt klart en favorit som jag återkommer till ofta!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben