Ost- och kronärtskockspaj

Serverar: 8 portioner

Detta är en matig och välsmakande paj. Servera gärna pajen till lunch tillsammans med en härlig grönsallad, eller varför inte servera den på buffébordet.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 85 g kylskåpskallt smör i tärningar
  • 50 g finriven parmesan
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 200 g grillade och marinerade kronärtskocksbottnar på burk
  • 6 ägg
  • 250 g mascarpone
  • 150 g gorgonzola i bitar
  • Instruktioner

    1. Lägg mjöl, salt, smör, parmesanost och äggula i en bunke eller matberedare med kniven isatt. Arbeta ihop till en deg.
    2. Forma degen till en boll och platta ut den något. Slå in degbollen i plastfolie. Låt den stå i kylen 1 timma. Sätt ugnen på 250 grader.
    3. Smöra en springform, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda ca 10 minuter.
    4. Låt kronärtskocksbottnarna rinna av ordentligt. Skär dem i små bitar. Rör ihop äggen, mascarponen och gorgonzolabitarna.
    5. Fördela kronärtskocksbitarna på bottnen av pajskalet. Häll över ostfyllningen.
    6. Sänk ugnsvärmen till 190 grader och grädda pajen ca 30 minuter eller tills fyllningen har stelnat. Servera gärna pajen tillsammans med en god chutney och lite basilika.

    Liknande recept

    5
    10 min
    15-20
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben