Ost- och skinkgratinerad brysselkål
Brysselkål råkar vara något av allt det ätbara på jorden som jag tycker allra bäst om. Jag äter det så fort jag får en chans, men det ska helst vara den färska brysselkålen eftersom den frysta lätt blir vattnig och tråkig. Så det här är en gratäng att längta efter! Allt om Mat vill servera ris till, men det vill inte jag. Ni får göra som ni vill!
Ingredienser
500 g brysselkål
1 rödlök
1 msk smör
2 dl tärnad julskinka
1 1/2 dl matlagningsgrädde
2 dl riven julost, t ex Edamer
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250°. Ansa och koka brysselkålen knappt mjuk i lättsaltat vatten.
- Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en gryta. Rör i brysselkål, skinka och grädde och låt det hela koka upp. Rör i större delen av osten och häll alltihop i en ugnssäker form. Strö över resten av osten.
- Gratinera i övre delen av ugnen ca 10 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Har ju inte julskinka (lite tidigt för det än), och är egentligen inte så förtjust i brysselkål, men det är ju nyttigt! Ska prova det här med kassler, och annan ost än edamer (för det har jag inte heller). Kan man fortfarande säga att det är samma recept??
Det tycker jag nog att man kan ... och det heter ju "man tager vad man haver"! Själv är jag galen i brysselkål och stod länge i stum beundran på Hemköp igår över de nät med vackra, gröna små kålhuvuden som låg där ... :-D