Paella-risotto med räkor och kyckling

Serverar: 4 portioner

Jag älskar spansk mat och min passion för det spanska köket har ju inte blivit sämre då vi har en spansk restaurang nästan bara bakom knuten som både jag och sambon älskar. Men istället för att gå dit och äta varje gång vi är sugna på spansk mat så brukar jag nu och då laga min egna spanska mat här hemma. Och eftersom jag älskar både paella och risotto så fick det bli en paella-risotto (idén på att slå ihop dessa två rätter till en rätt slog mig i huvudet bara så där en dag när jag satt hemma)!! Det här receptet är alltså helt mitt egna, jag har inte gått efter något recept, utan lagt i det som jag tycker passar i en paella, fast istället för vanligt "paella ris med saffran" gjorde jag alltså en risotto. Kolla även in mina två andra paella-risotton: Paella-Risotto med kyckling och paella-risotto från havet Två riktiga godingar!

Ingredienser

  • 1 gullök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor
  • 4 dl rundkornigt ris ( t.ex: avorio, carnaroliris eller risottoris)
  • 3 dl vitt vin
  • 4 kycklingfiéer
  • 200 g räkor
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 9 dl vatten
  • ½ citron, saften
  • ½ lime, saften
  • ½ g saffran (1 paket)
  • 2 krm salt + 1 krm salt till kycklingen
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • 25 g färsk dill
  • 25 g färsk persilja
  • 2 msk olivolja till stekning + 2 msk olivolja till stekning av kycklingen
  • Instruktioner

    1. Ansa och finhacka gul löken och vitlöken. Ansa och skiva paprikan i små bitar. finhacka dillen och persiljan.
    2. Lägg gul löken och vitlöken i en stor kastrull och tillsätt olivoljan. Fräs tills löken fått lite färg.
    3. Tillsätt riset, vitt vin, , dill, persilja, salt, svartpeppar, vitpeppar, cayennepeppar och paprikapulver. Rör om och koka tills nästan allt vin är borta.
    4. Tillsätt paprikan, saffran och grönsaksbuljongtärning. Pressa ner citron- och limesaften. Rör om.
    5. Häll i lite av vattnet och koka upp risotton på medelvärme i 20-25 minuter, rör om då och då. OBS! Se hela tiden till att risotton har vätska som kokar!
    6. Under tiden som risotton puttrar, delar du kycklingen i mindre bitar och stek kycklingbitarna tills de har fått färg. Salta kycklingen.
    7. Smaka av risotton, se till att riset är genomkokt. Tillsätt eventuellt mer salt och kryddor om så önskas. Ta kastrullen från plattan.
    8. Tillsätt räkorna och kycklingen och rör om.
    9. Klart!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Ljungbem 13 november 2013

    Verkligen en kanonrätt. Bra blandning av Spanien och Malta. Innan jag välte i kyckling och räkor tog jag bort en del till min dotter som är vegetarian. Fungerade perfekt!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben