Päron- och pistagerulltårta

Serverar: 8-10 portioner

Denna rulltårta kan även de som har nötallergi äta, då det inte är nötter i trots namnet på rulltårtan. Den gjorde dundersuccé på mitt jobb! Antalet portioner beror på hur tjocka skivor du skär.

Ingredienser

  • Rulltårtsbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk päron arom (finns att köpa hos Borgeby Kryddgård)
  • Fyllning
  • 250 g Philadelphiaost el. creeme cheese
  • 2½ dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk pistage arom (finns att köpa hos Borgeby Kryddgård)
  • Några droppar grön hushållsfärg
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader. Klä en långpanna, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Du kan pensla bottnen på långpannan med lite vatten, så glider inte bakplåtspapperet då du häller i smeten.
    2. Vispa ägg och socker kraftigt med elvisp, så att det blir riktigt vitt och pösigt. Ju längre man vispar desto bättre.
    3. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggvispet. Smaksätt smeten med päron arom.
    4. Häll smeten i långpannan och grädda bottnen i nedre delen av ugnen 4-5 minuter.
    5. Strö ett fint lager med strösocker på bottnen och stjälp upp den på ett bakplåtspapper. Pensla med kallt vatten ovanpå papperet och dra försiktigt av det från kakan. Låt kakan svalna under långpannan. Har du en extra långpanna (som är kall) kan du lägga den över kakan, så drar den åt sig värmen.
    6. Gör pistagekrämen: Rör färskost, florsocker och vaniljsocker smidigt med elvisp. Smak- och färgsätt ostkrämen med pistage arom och hushållsfärg.
    7. Bred ut krämen på rulltårtsbottnen då den kallnat, och rulla ihop den från långsidan med hjälp av bakplåtspapperet.
    8. Låt rulltårtan ligga kallt i kylskåpet 1-2 timmar innan du skär upp den skivor. Om du fryser den lätt blir fyllningen som pistageglass. Mums!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben