Päronkaka med kardemumma

Serverar: 10 portioner

Saftig päronkaka med ett krispigt och smakrikt täcke av hasselnötter och kryddor. Kakan toppas med en sötsyrlig och len grädde.

Ingredienser

  • 3 mogna päron
  • 100 g smör
  • 1 dl hasselnötter
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl socker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 krm malen kanel
  • 2 krm malen kardemumma
  • Florsocker
  • Sötsyrlig grädde
  • 1½ dl vispgrädde
  • ¾ dl gräddfil
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 1 msk flytande honung
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Skala och kärna ur päronen och dela dem i klyftor. Lägg dem i botten på en smord och bröad form som rymmer ca 2 liter. Smält smöret och ställ åt sidan. Mixa hasselnötterna fint. Vispa ägg och socker pösigt.
    3. Tillsätt hasselnötter, mjöl, kanel och kardemumma. Rör ner det smälta smöret. Häll smeten över päronen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna och pudra över florsocker.
    4. Vispa grädden fast och blanda med gräddfil, citronskal och honung.
    5. Servera grädden till kakan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben