Paj med lax och citron

Serverar: 6-8 portioner

Laxpaj är alltid ett säkert kort på buffén. Denna variant är gjord på färsk lax, som passar fint att smaksätta rikligt med rivet citronskal

Ingredienser

  • Pajskal
  • 100 g smör
  • 1 dl kesella
  • 2 ½ - 3 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk salt
  • Fyllning
  • 1 purjolök
  • 150 g färsk spenat
  • 300 g färsk lax
  • Citronskal , rivet från 1 citron
  • 4 ägg
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl dill, finhackad
  • ½ dl ost, riven
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Ugn 225°
    2. Pajskal: Dela smöret i kuber och blanda med mjöl och salt. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Pajdeg med kesella blir elastisk och ganska svår att kavla ut. Tryck i stället ut degen i en pajform, cirka 20 cm i diameter. Nagga den och låt formen stå minst 30 minuter i kylen.
    3. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.
    4. Fyllning: Strimla purjolöken fint och fräs den mjuk på svag värme i en kastrull. Tillsätt spenaten och låt den bli mjuk. Häll bort överflödig vätska.
    5. Skär laxen i små bitar. Blanda ägg, mjölk och grädde till en stanning. Salta och peppra efter smak.
    6. Fördela purjolök, spenat och lax i pajskalet. Strö över dill och rivet citronskal. Häll över stanningen och strö över den rivna osten. Grädda i 30–40 minuter.
    7. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben