Paj med lök, tomat, oliver och fetaost

Serverar: 4 portioner

Testa en paj helt utan ägg. God både på festen och efteråt! Pajen smakar som allra bäst när den inte är helt nygjord utan har fått stå till sig lite.

Ingredienser

  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 100 g smör i tärningar
  • 3-4 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 2 gula lökar, skivade
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • Olivolja till stekning
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk hela tomater, hackade, á 400 g
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kapris
  • Några kvistar färsk timjan
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Socker
  • 1 dl urkärnade kalamataoliver
  • 150 g fetaost, smulad
  • 1 dl riven gratängost
  • Instruktioner

    1. Nyp ihop mjöl, salt och smör med fingertopparna. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Eller hacka samman allt i en matberedare. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylen.
    2. Kavla ut degen och klä en pajform med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och låt stå i kylen i ca 30 minuter.
    3. Fräs lök och vitlök i olivolja i en stekpanna några minuter utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré, tomater, vatten, kapris och timjan. Låt koka ihop på svag värme ca 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker och plocka upp timjankvistarna. Låt tomatröran svalna.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Fyll pajskalet med tomatröran. Lägg på oliver och smula över fetaosten och gratängosten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt pajen svalna något.
    6. Ringla över lite extra olivolja, strö över plockad timjan och vrid över lite peppar från kvarn före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Tacopaj
    Med glimten i ögat kan man konstatera att tacos har blivit en rätt lik...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben