Paj med palsternacka, äpple och blåmögelost

Serverar: 6 portioner

En ljuvlig paj med goda smakkombinationer. Tricket med en hög och fin paj är att låta lite av pajdegen hänga över pajformens kant under gräddningen. När den sedan är färdigbakad är det lätt att skära bort överflödigt skal med en tandad kniv.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl, 180 g
  • 1 krm salt
  • 1-2 msk vatten
  • Fyllning
  • 2 palsternackor
  • 1 äpple, t.ex. Red love eller Aroma
  • 1 rödlök
  • 1 msk smör
  • ½ tsk + 1½ krm salt
  • 1 krm + ½ krm nymald svartpeppar
  • ½ kruka timjan
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven lagrad Svecia ost
  • 100 g Skärvången blå ädel eller annan blåmögelost
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Mixa ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk och klä en pajform ca 12x30 cm, eller tryck ut degen i formen. Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter.
    3. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
    4. Skala palsternackan och skär i mindre bitar. Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Skala och hacka löken. Fräs palsternackan i smör 2-3 minuter. Tillsätt äpple och lök och fräs ytterligare ca 2 minuter. Hacka timjan och blanda ner i fräset. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar.
    5. Vispa ihop äggen med mjölk och crème fraiche. Krydda med 1½ krm salt och ½ krm peppar. Tillsätt den rivna osten. Fördela fräset i pajskalet och häll över äggstanningen. Lägg på bitar av blåmögelost. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 35 minuter. Låt den svalna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben