Paj med rödvinsmarinerade äpplen

Serverar: 10 portioner

En äppelpaj med vuxensmak. Äppelklyftorna får vacker färg och god smak av sötat rödvin

Ingredienser

  • Marinerade äpplen
  • 6 fasta äpplen
  • 3 dl rödvin
  • 2½ dl strösocker
  • 1 kanelstång
  • Pajdeg
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk kanel
  • 3 msk vatten
  • Fyllning
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 150 g kesella (10 %)
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Koka upp vin, socker och kanelstång.
    2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i lagen och sjud ca 5-10 min tills de nätt och jämnt är genomkokta. Obs! koktiden är olika beroende på äppelsort och storlek på klyftorna. Låt klyftorna kallna i lagen.
    3. Pajdeg: Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop mjöl, smör, kanel och vatten till en deg. Låt degen vila kallt 30 min.
    4. Kavla ut degen och klä en pajform, 26 cm i diameter. Förgrädda pajskalet 12 min mitt i ugnen.
    5. Fyllning: Vispa ägg och socker pösigt. Rör sedan ner kesella, grädde och mjöl.
    6. Lägg de marinerade äppelklyftorna i pajskalet och slå på fyllningen. Grädda i 200° mitt i ugnen tills fyllningen har fått färg

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben